ابر شهر، ؛ چشم انداز جاهطلبانه عربستان سعودی
عربستان سعودی از چند سال پیش در حال توسعه پروژه ابر شهریست به نام نئوم Neom) ). مقامات سعودی نئوم را به عنوان «جاهطلبانهترین پروژه جهان» معرفی میکنند که ۳۳ برابر شهر نیویورک مساحت دارد. نئوم یک شهر برنامهریزی شده در استان تبوک در شمال غربی عربستان است که قرار است تا سالهای آتی قابل سکونت شود. برنامهریزی شدهاست که از فن آوریهای هوشمند در شهر استفاده شود و همچنین به عنوان یک مقصد گردشگری عمل کند. مکان پروژه نئوم در شمال دریای سرخ، شرق مصر از طریق تنگه تیران و جنوب اراضی اشغالی و اردن واقع شدهاست. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در گفتگو با بلومبرگ در اکتبر ۲۰۱۸، اعلام کرده بود که پروژه نئوم در سال ۲۰۲۵ تکمیل خواهد شد و فاز اول آن در حال اتمام است. بعدها اما سال ۲۰۳۰ به عنوان سال انتهایی پروژه اعلام شد.
محل نشان شده در نقشه عربستان، مکانیست که نئوم در آنجا بنا میشود.
اما ویژگیهایی این ابر شهر رویایی چیست ؟
جالب اینجاست که نام «NEOM» هم همراستا با اهداف این پروژه انتخاب شده است؛ سه حرف اول آن «NEO» از یونان باستان به معنای «جدید» و حرف آخر آن از کلمه عربی «مستقبل» بهمعنی «آینده» و نام ولیعهد عربستان، «محمد»، گرفته شده؛ «آینده جدید» اسمی برازنده برای این پروژه بلندپروازنه.
مساحت این شهر معادل ۱۶ هزار ۴۶۳ کیلومتر مربع و هزینه احداث آن حداقل ۵۰۰ میلیارد دلار برآورد شده که بخشی از آن توسط سرمایه گذاری عمومی در داخل عربستان و بخشی توسط سرمایهگذاران خارجی (در صورت امکان) تامین خواهد شد.
بخشهایی از استان تبوک که برای احداث این ابر شهردر نظر گرفته شده
نئوم بخشی از برنامه Vision 2030 است؛ یک پروژه بلند پروازانه و انقلابیست که جامعه سعودی برای رهایی از وابستگی به درآمد نفتی و تبدیل آن به یک قطب فناوری پایه گذاری شده است. به زبان ساده، نیوم عربستان، پروژهای بزرگ شهری و مقصد آینده کسانی است که رویاهای بزرگ دارند و بهدنبال مکانی جدید برای زندگی پایدار و هوشمند هستند.
در سال ۲۰۱۷، سه موسسه مشاوره بزرگ دنیا، McKinsey & Co و Boston Consulting و Oliver Wyman را استخدام کردند تا در این پروژه بزرگ راهنمای آنها باشد و در ژانویه ۲۰۱۹ عربستان یک شرکت به نام نئوم تاسیس کرد تا امور مربوط به ساخت این شهر را مدیریت کند.
یکی دیگر از ایدههای عربستان برای این شهر این است که بتواند گردشگران زیادی را به خود جذب کند، ایجاد یک جزیره مشابه پارک ژوراسیک با دایناسورهای رباتیک قطعا این شهر را پر از گردشگر خواهد کرد.
برای روشنایی شهر در شب، نئوم از یک ماه مصنوعی بزرگ بهره میگیرد.
کمپانی نئوم در نظر دارد در آینده از تاکسیهای پرنده استفاده کند و ماشین سواری را به یک تفریح و گشت در شهر تبدیل کند.
تاکسی پرنده به نمایش در آمده در نمایشگاه «نئوم، یک شهر تجاری و صنعتی جدید» در ریاض- اکتبر ۲۰۱۷
نوار ساحلی دریای سرخ که به نئوم متصل است، با شنهایی جایگزین خواهد شد مانند امواج آبی درخشان سواحل خلیج فارس که در شب بدرخشند
کار ساخت منطقه مسکونی Neom Bay که بخشی از فاز اول است، آغاز شده و این منطقه قرار است میزبان سواحل سفید، آب و هوای معتدل و محیطی جذاب برای سرمایه گذاری باشد. که برنامه های محیط زیستی زیادی را در بر دارد. که در مقالات بعدی به آن خواهیم پرداخت.
فاز اول این پروژه، حدود ۳۱۹ میلیارد دلار (۱.۲ تریلیون ریال عربستان) هزینه دارد و طبق گزارش وال استریت ژورنال، پیشبینی میشود بهصورت مرحلهبهمرحله و در طول ۵۰ سال تکمیل خواهد شد.
النصر، مدیر عامل شرکت نئوم در کنفرانس سرمایه گذاری این پروژه – اکتبر ۲۰۱۸
ساخت فرودگاه نئوم که به عنوان یک فرودگاه بین المللی ثبت رسمی شده در ماه ژوئیه 2018 با یک پرواز تشریفاتی به منظور افتتاح این فرودگاه، رسما افتتاح شد.
سعودیها قصد دارند نئوم را با الهام از باغهای سنگاپور، این شهر آسیایی بنا کنند. چرا که در تبلیغ نئوم از تصاویر باغ های سنگاپور استفاده کردند .
دولت سعودی برای نشان دادن پروژه بلندپروازانه خود، با برگزاری جشن های بزرگ و اسپانسری رویداد های بزرگ با نام نئون سعی میکند تا توجه سرمایه گذاران و رسانه های جهانی را به این پروژه جذاب و بزرگ خود جلب کند.
اما با اتفاقات اخیر روی داده در عربستان سعودی به ویژه قتل جمال خاشقچی، اعدام مخالفان و جنگ ویرانگر در یمن نیز مزید بر علت شده تا روند پیشرفت این پروژه کندتر شود. پس از قتل این روزنامه نگار در سفارت عربستان در ترکیه که گفته میشود با نظارت و دستور محمد بن سلمان صورت گرفته است، از بن سلمان نقل میکنند که گفته است: «تا سالها کسی (در این پروژه) سرمایهگذاری نخواهد کرد.»
بدون دیدگاه